Karpių žūklei sugalvota šimtai masalų, kurie gaminami pagal rafinuotus receptus, nes praėjo tie laikai, kai stambūs plačiašoniai sėkmingai buvo viliojami keliais universaliais masalai – dažniausiai virta bulve arba blyno kubeliu. Matyt taip yra ne todėl, kad karpiai tapo labai išrankūs ir į bulvę nebežiūri.
Viktoras ARMALIS
Žūklės ekspertas
Tradicinė bulvė – praeitis
Karpiai, žinoma, tiek neišlepo, kad maitintųsi vien „makdonaldsų” asortimentu. Žvejų patirtis rodo (tiek mūsų krašte, tiek vakaruose ir rytuose), kad kiekvienas save gerbiantis karpis mielai surytų anyžiaus lašais pagardintą kaloringą ir tirpstančią burnoje rojaus obuoliuko dydžio bulvytę, tačiau šis nekaltas masalas plačiašoniui dažnai kelia įtarimą. Karpio atsargumo priežastis – karti patirtis, nes dauguma stambių karpių jau yra ragavę bulvės ar blyno ir pakliuvę ant kabliuko.
Pasak Lietuvos karpių žvejų asociacijos prezidento Dariaus Surgauto, stambiam karpiui reikia rimto motyvo, kad jis susidomėtų masalu. Toks motyvas – ypatingas skonis ir ypatingas kvapas. Tie dalykai neatsiranda iš dangaus, o svarbiausia, kad iš to ką kiekvienoje virtuvėje rasime po ranka padaryti kvapnių ir viliojančių masalinių kukulių, kuriuos žargonu pravardžiuojame boiliais, nepavyks. Reikia subtilesnių sudėtinių dalių ir netradicinių aromatinių medžiagų, kurios karpiams žadintų smalsumą. Ir tokį, kad seilėtekis prasidėtų.
Kukulis – pagrindas
Geriausia išeitis – pasirinkti kurio nors karpių žūklės masalų gamintojo kukulius. Jie taps baziniu masalu, su kuriuo galima bus eksperimentuoti. Jau trečią sezoną daugelis karpių žvejų sėkmingai naudoja vokiečių kompanijos „Balzer“ masalinius kukulius „Top Secret“ bei kompanijos „Star Baits“ masalus.
Šie kukuliai iš kitų išsiskiria reikiamomis savybėmis – netyžta, tačiau yra gana minkšti, o svarbiausia tai, kad į juos puikiai įsigeria kvapios medžiagos. „Top Secret“ asortimentas šiek tiek siauresnis, o štai gamintojo „Star baits“, kuris specializuojasi gaminti jaukus ir masalus karpių žūklei asortimentas – išsamus, jame numatytos visos žūklės versijos, todėl „Star baits” produktus gali naudoti net profesionalai. Juoba, kad masalai ir jaukai pateikiami kompleksiškai, t.y. sudarytos keturios programos – „Instant Frenzy“, „Demon“, „Tiger“ ir „Hempy“, į kurias įeina vieningos spalvos, skonio ir konsistencijos masaliniai kukuliai, jaukai, pavilgai (DIP-angl.) bei įvairūs priedai. Jei netenkins kurios nors programos masaliniai kukuliai, galima pasirinkti įvairaus plūdurumo ir spalvingumo bei skonio masalinių kukulių iš kitų „Star baits“ serijų – „Premium“ ar „Perfomance“.
Desertas – ant lėkštutės
Karpis vadinamas smaližiumi, tačiau nelengva atspėti, kokį masalą jis paragaus pirmiausia. Šis gerai žinomas faktas skatina karpių meškeriotojus eksperimentuoti. Karpiai ne tik viliojami masaliniais kukuliais, bet ir jaukinami jais. Ten, kur užmestas masalas, išberiama vienu kartu 5-7 kg masalinių kukulių. Šią krūvą sąlygiškai galima pavadinti standartiniais karpio pietumis. Plačiašonis iš pradžių smagiai pašlamščia nemokamų gardėsių. Sotumo jausmas gerokai apmalšina karpio įtarumą. Tada plačiašonis ima žvalgytis gardžiausių kąsnelių, kuriais paprastai užmaskuojamas kabliukas. Na, o desertas turi skleisti patraukliausią kvapą.
Todėl net ir ypač skanius „Top Secret“ masalinius kukulius reikia pagardinti, kad jie išsiskirtų iš kitų. Pirmas būdas – masalų mirkymas. Likus iki žūklės 10-12 valandų, masaliniai kukuliai pamerkiami į vandenį, kuriame ištirpdyta 0,5-1 kg medaus. Pasak patyrusių meškeriotojų, geriausia naudoti natūralų medų, nes jo kvapas patraukliausias. Dalis meduje išmirkytų kukulių naudojama karpiams jaukinti, o dalis paliekama tirpale, kad po ranka visada būtų ką verti ant kabliuko. Žinoma, galima naudoti ne tik medų, bet ir kitus gardžiai kvepiančius braškių, vanilės, kokosų skonio tirpalus. Bet geriausia ant specialaus pavadėlio suverti skirtingai kvepiančius masalinius kukulius. Tada tikimybė, kad kuris nors aromatas patiks karpiui, didžiausia. Šį būdą plačiai naudoja profesionalai dalyvaujantys karpių žūklės priziniuose turnyruose.