Kanapės

Daug kam iš mūsų dažnai kyla klausimų kodėl vieni laukinių karpių jaukai geriau pritraukia už kitus, kodėl vienus karpiai labiau už kitus. Šiame straipsnyje atskleisime vieno populiariausių laukinių karpių jaukų – kanapių paslaptį ir jų poveikį žuviai.
Manau nieks neneigs magiško kanapės poveikio karpiui. Bet kas tai? Kodėl kanapės nustelbia kitas panašias sėklas? Kodėl kanapė visada ,,madinga“?
Kanapės sėklos turi daugiau nei 30 procentų aliejų ir apie 25 procentus proteino, su nedideliu kiekiu vitaminų, mineralų ir kitų medžiagų. Nuo pat daugelio iš mūsų laukinių karpių žvejybos pradžios mes naudojame kanapės sėklas. Dar ir šiandien, nežiūrint į įvairių firmų birių jaukų gausą, mes naudojame kanapes. Kanapių paruošimas – labai rimtas reikalas. Ruošiant kanapes jaukinimui, aplink mus esantys žmones žino – ruošiamas jaukas karpiams, kanapių kvapą jau atskiria mūsų žmonos ir kiti namiškiai. Daugelis mūsų naudojam įvairius kanapės ruošimo būdus, bandome pasiekti idealą. Dažnai kanapės parą mirkomos vandenyje, verdamos, beriamos į termosą su įvairiomis kvapiosiomis medžiagomis ir tik po to beriamos vandenin.
Žmonių maisto racione kanapė jau seniai naudojama kaip proteino ir energetikų šaltinis, plačiai naudojama medicinoj, biodegalų gamyboj ir kitur. Laukinis karpis, jaukinamas kanapių sėklomis, tikrai iš jų gauna jam reikalingų maisto medžiagų, jos (kanapės) tinkamos karpio virškinamajam traktui, be to, manytina, kad jos karpiui skanios. Be to kanapių cheminė sudėtis sudaryta daugumoje iš proteino ir polineprisotintų rūgščių, t. y. beveik nėra angliavandenių. Angliavandeniai – cheminiai elementai, kurie veikia kaip paprasčiausi biologiniai įrankiai energijai paimti ir atiduoti, kurių kitos formos yra riebalai ir proteinai. Angliavandeniai yra augalų ir gyvūnijos gyvavimo rezultatas. Cukrus ir krakmolas taip pat yra angliavandeniai. Trumpai kalbant, angliavandeniai nėra būtinas elementas žmogaus ar žuvies gyvenimui, nes proteinas gali virsti angliavandeniu. Tradicinė daugelio žmonių dieta ir tūkstančių žuvų rūšių ,,meniu“ yra be angliavandenių, nežiūrint to jie sveiki ir žvalūs.
Kokias dar gerąsias savybes turi kanapės sėklos? Manytina, kad laukinis karpis mėgsta kanapes ne tik dėl jų maistinių savybių, bet ir dėl to, kad jos primena vandens mikroorganizmus, mažus dugno gyventojus, kurie užima ne paskutinę vietą karpio racione. Traški kanapės sėklų struktūra karpiui primena mažų sraigių gliaudymą. Manau daugias esat pastebėję, kad pagautas karpis dažnai šalina sugliaudytų sraigių likučius, taigi kanapės gliaudymas savo ,,girnose“ karpiui galbūt asocijuojasi su jo mėgstamais ,,šarvuotais“ dugno gyvūnais.
Kaip gi jaukinti kanapėmis. Ežeruose patartina kanapes išpilti iš valties tiksliai į Jūsų jaukinamą vietą. Nebarstykite kanapių vandens plote aplinkui jaukinamą vietą. Jeigu jaukinate nuo kranto – naudokite ,,raketą“, aišku, jeigu Jūsų metimai tikslūs. Nemaišykite kanapių su biriais jaukais ir nepalikite brinkti, nes biraus jauko mase ištraukia drėgmę iš kanapių sėklų ir jos tampa ,,plaukiančiomis“. Jeigu kanapes maišysite su biriu jauku – jauko ,,apelsinus‘ iš karto meskite į jaukinamą vietą. Patartina kanapių sėklas prieš jaukinimą sumaišyti su kitais panašaus dydžio grūdais: skaldytais kukurūzais, papūgų ar kitų naminių paukščių lesalu, perlinėm kruopom, kviečiais (nedideliu kiekiu).
Kanapių – perlinių kruopų mišinys. Šio mišinio ,,jėga“ – atšalusių kanapių sultys, kuriom nusidažo perlinės kruopos, tuo pačiu įgaudamos kanapių kvapo; mišinys tiek kvapo, tiek maistinėmis savybėmis tinka laukiniam karpiam jaukinti, tuo labiau, kad jo savikaina palyginus nedidelė.
Kanapių pienas. Virtas kanapes susmulkiname ir triname. Gaunama į pieną panaši masė puikiai tiks kaip priedas į Jūsų naudojamus birius pašarus. Kanapių pienas vandenyje sudaro puikų debesį, kuris iš toli vilios karpinių šeimos žuvis.
Maltos kanapės. Tai vienas kvapniausių priedų laukinių karpių jaukinimui. Maltų kanapių kvapo poveikio laukiniam karpiui įrodinėti nereikia, todėl siūlome maltų kanapių nevengti ir maišyti jų į birų pašarą kiekvieną kartą jaukinant. Maltų kanapių ruošimas: kanapių sėklos mirkomos šaltam vandeny parą laiko, po to kepinamos ir malamos. Kepinti kanapių sėklas ir tol kol jos paruduos ir pradės skleisti kvapą.
Nei žvyno nei uodegos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.